Úvaha o vegetariánství aneb uděláme z něj normálního člověka
Učitelky ve školách se s tím často setkávají a dávají pozor, aby děti maso nenechávaly, takže některé děti si jej schovávají ve tváři a vyplivnou jej teprve po odchodu z jídelny. Nevím jestli to probíhá takto i nyní, a pouze doufám, že je větší tolerance i ve věcech jezení a nejezení masa.
Názory na přirozené vegetariánské děti jsou různé. Někteří tvrdí, že je to dáno karmou, ale současná společnost si s tím příliš hlavu neláme.
V těle máme 7 základních energetických rovin, které orientální filosofie nazývá čakrami a je pravdou, že až ve čtvrté energetické rovině, kde se velice intenzivně otevírá soucit, je nám jezení masa nepříjemné. V této rovině to již není otázkou víry, zdraví nebo přesvědčení, ale živého soucitu se všemi živými bytostmi. A jelikož většina lidí nemá problémy s pojídáním masa, je z toho hezky vidět, ve kterých rovinách bytí se většina lidí nachází.
Porovnával jsem obyvatele v různých evropských zemích (včetně Islandu, kde je přirozená vibrace vycházejíci ze země nejvyšší v Evropě) s lidmi v jiných zemích jako je Havaj, Indie, Kalifornie, Egypt, Kypr a další. Ale nejvíce lidí ve čtvrté energetické rovině bylo v indické vesnici. V Indii má vegetariánství tisíciletou tradici, která však zřejmě vychází z přirozené potřeby lidí.
Pokud si uvědomíme, že můžeme jako lidé rozvinout 7 energetických úrovní a většina lidí se pohybuje mezi 1. a 2. rovinou, tak to jasně naznačuje naše rezervy.
Jan Hlaváček
Chcete-li se dozvědět více na toto téma, autor článku uvede 5.-6. dubna Kurz vaření s úvodem do energetického systému člověka. Info na www.medina.cz/budhov
Komentáře
Údajně tomu vděčí Da Vinci i Komenský a vůbec všichni filozofové, skladatelé a oběvitelé za svoji genialitu, Atilla, Čingischán i Spartakus , Alexandr a Schwarzenegr a podobní za svoje svaly a zdraví a přivede to civilizaci ke genialitě.Tak nevím, co se učí děti v dějepise, byli vegetariáni jenom padouši, jako Capone , Lenin, Hitler...
Nejsem já s tím odporem k masu náhodou blázen? Neměl bych se léčit? Abych nezplodil třeba děti bez mozku a bez ručiček. No, ručičky mají, ale možná budou slabé a do hlaviček jim nevidím:( Třeba ta pětka v žákajdě, každý měsíc aspoň jedna, opravdu pochází z toho, že nejedí odmala masíčko! A v tělocviku taky nejsou zrovna extra.
No nesmějte se, já opravdu nevím. Už Darwin připisoval zásluhu za lidskou evoluci hlavně darům moře a pak hovězímu.A každý dějepis, i ten nejnovější, s tím souhlasí.
Třeba je skutečně pravda, že Indie nikdy nevyhrála žádnou bitvu právě proto, že se tam donedávna neprodávaly hamburgry.
A moje děti skončí s křivicí a demencí někdy ve třiceti. Víte, že z toho mám někdy noční můry?
Když jsem nepapal masíčko, tak mě soudružky krmily Představte si dvanáctiletýho kluka co vypadá na patnáct, jak ho krmí dvě pekelný fúrie jako nesvéprávnýho debílka. A moje děti jsou na tom stejně.
A bude hůř, jak píše ten strašpytel přede mnou, ve vegetariánských jídlech je už dneska rybí tuk a někde už i proteiny z hovězího. Ale že by před tím varovali, to leda ve snu. Sociální darvinismus soudruha Julínka tomu ještě nasazuje korunu, vegetariáni budou mít o 30% zvednutý pojistný, jako rizikovější skupina jak kuřáci!
Ne každá vegetariánská strava automaticky znamená podvýživu, tj. nedostatek kompletní bílkoviny v dostatečném množství, vitaminu řady B, zvl. B12. Ale většina toho, co lidi píšou, jak jedí, tak to podvýživa skutečně je.
Např. Gándí zařadil do své stravy mléko, aby měl živočišnou bílkovinu, zdravotně mu to prospělo. A on věděl o takové józe asi víc než evropští následovníci indických nábožensko-filozofických systémů a praktik, kam i jóga spadá.
Denní doporučenou dávku proteinů, aby nechyběla některá aminokyselina, tak to zajistí např. cca 250 g masa nebo 500 g čočky nebo stejné množství ovsa. Takové množství luštěnin či vloček lze sníst za den těžko, velká část vegetariánů, co nekonzumují mléko či vejce pak je podvyživená. Soja nebo fazole zas dávají tělu antinutriční látky. Ty neškodí při méně časté konzumaci. Kdo to jí častěji jak jednou týdně, tak jí něco, co organismu škodí.
Neobstojí vůbec argument ceny. Kdo chce nakupovat různé fazole, pseudoobiloviny jako proso nebo aramant, tak za ně dá bez potíží víc, než co stojí třeba kuřecí maso. Např. bílkovina luštěnin by se skvěle doplnila sezamem, aby nechyběl metionin. Doporučuji si vyhledat, kolik ta sezamová semínka stojí. Vegetariánství a tzv. zdravá strava ve smyslu škol těch východních duchovních nauk je totiž skvělý kšeft pro různé podvodníky. Není jiný důvod, aby např. proso či čirok stály tolik, co stojí. Ale kdo chce žít "zdravě", tak to musí tvrdě zaplatit. Přitom vypěstování pohanky je ještě méně náročné než vypěstování pšenice.
Z obilovin má nejkvalitnější bílkovinu oves, současně má i poměrně vysoký obsah (13%). Ani maso není stoprocentně využitelné, ale ta využitelnost je podstatně vyšší.
Vězni v nacistických koncentrácích dostávali 300 g chleba na den. Možná byl větší problém kalorická nedostatečnost než nedostatek bílkovin na den. Kilo mouky či mírně přes kilo chleba totiž poskytne dost všech aminokyselin, dokonce ve zcela bezpečném množství.
Kolik které aminokyselin člověk potřebuje, to je snadno dohledatelné na internetu, např. světová zdrav. organizace WHO to uvádí v jakési publikaci. Např. u methioninu se uvádí, že člověk potřebuje 10,4 mg/kg tělesné hmotnosti a cysteinu 4,1 mg/kg. Cystein není esenciální aminokyselina, tělo ho umí vyrobit z cysteinu. Pokud není dodán, pak je ovšem potřeba methioninu 14,5 mg/kg. Není problém si najít tabulku aminokyselin pro různé rostlinné či živočišné proteiny. A vypočítat, kolik dané potraviny by stačilo k potřebnému množství aminokyselin.
Většina vegetariánů ovšem žádné výpočty nedělá. Pochopitelně ta množství si stačí spočítat jednou a dál jen sledovat, aby v denním množství stravy byly určité potraviny v dostatečném množství. Docela se obávám, že k podvýživě může dojít i při jedení masa, pokud někdo spoléhá jen na malé porce závodní kuchyně nebo restaurace (vycházím z velikostí porcí v ČR, v Německu nebo USA jsou porce jiné, tam by počítat třeba nebylo). Mírná podvýživa se nijak zvlášť neprojeví. Bez masa (nebo dostatečného množství všech aminokyselin z rostlinné stravy) nebo s porcemi ze závodní kuchyně totiž většina lidí žádné potíže pozorovat nebude, ale klidně tu bude mírná podvýživa. Jen pak třeba snáze dojde ke zlomenině kostí.
Nejlepší složenin aminokyselin má mléko. Litr mléka denně by v podstatě stačil. Aminokyselin by nebylo doporučované množství, ale spíš minimální, které je zcela nezbytné. V kombinaci s trochou pečiva a nebo rýže se ale rychle dostáváme i k doporučovanému množství aminokyselin. A to uvažuji o mužích s váhou 70kg, u žen, co váží 55 kg je ta potřeba nižší.
To, že chybí esenciální aminokyseliny v rostlinné stravě, to se říkalo za bolševika. Nyní to už na lékařských fakultách neučí a připouští se, že vegetariánská strava může poskytnou všechny nezbytné aminokyseliny.
Já jím maso rád, rád se napiju mléka, jím sýry, tvaroh, omezeně i vejce (hlídám cholesterol). Připouštím, že veganská dieta může člověku poskytnout všechny aminokyseliny, nicméně většina výhradních vegetariánů (tj. ani mléko, vejce) si složení stravy nekontroluje dle vědeckých tabulek a dochází tu mnohdy k určitému stupni podvýživy.
- Odpovědět
Pošli odkaz