Nekrmte pejska čokoládou!
Trávicí soustava psa masožravce a člověka všežravce se odlišují. Psi jsou na metylaxantiny, tedy v tomto případě kofein a theobromin, mimořádně citliví a nedokáží je tak dobře vyloučit jako lidé. U lidí je poločas rozpadu metylxantinu zhruba dvě hodiny, psi ktomu potřebují devětkrát delší dobu. Co se vlastně v jejich organismu děje? Metylxantiny se dostanou do jater, kde se metabolizují na jednodušší složky. Ty se pak přes žlu-čovody dostanou znovu do střev. Tam se většina z nich opět přemění v původní metylxantiny a celý koloběh se opakuje. Na organismus psa působí pak tyto sloučeniny jako jedy.
Odhaduje se, že psa může smrtelně ohrozit dávka mléčné čokolády v množství asi 50 až 60 gramů na kilogram jeho hmotnosti. U čokolády na vaření, kde je vyšší obsah kakaa, je to zřejmě ještě mnohem menší množství. Příznaky otravou metylxantiny se u psa projevují zvracením, zvýšenou aktivitou a neklidem, citlivostí na dotek, zrychleným dechem a tlukotem srdce. Pak se dostaví slabost, třesavka a ztráta kontroly nad svalstvem nohou. Poté může nastat koma a smrt.
Při prvních příznacích otravy čokoládou u psa je nezbytné okamžitě navštívit zvěrolékaře. Ten obvykle provede výplach žaludku. K léčbě se rovněž využívají látky, které dokážou absorbovat jedy, např. živočišné uhlí.
Otrávit čokoládou se mohou i další zvířata.
Zdroj: Čokoláda pokrm bohů, nakldatelství Start
- Odpovědět
Pošli odkaz