Grilované a uzené červené maso zvyšuje riziko rakoviny prsu
Vědecký tým pod vedením Susan Steckové zkoumal účinky konzumace červeného masa zpracovaného při vysokých teplotách na 1500 zdravých ženách a dalších 1500 ženách, které onemocněly rakovinou. Ženy po přechodu, které v průběhu života konzumovaly grilované nebo uzené červené maso více než jednou týdně, onemocněly rakovinou o 47 procent častěji než ty, které maso konzumovaly jednou týdně nebo méně.
U žen, které navíc nejedly dostatek ovoce a zeleniny (méně než pět dávek denně), se riziko onemocnění zvýšilo o 74 procent. Jako rakovinotvorné se podle vědců na rozdíl od červeného masa neukázalo grilované, ani uzené drůbeží či rybí maso.
Podle Steckové se však jednoznačně nedá říct, že rakovinu prsu přímo vyvolává konzumace masa upraveného při vysokých teplotách; na vině jsou prý i mnohé další faktory včetně vysokého obsahu tuků v potravinách.
Maso, které je upravované při teplotě přesahující 200 stupňů Celsia, vykazuje podle lékařů karcinogenní účinky proto, že se v něm při spalování koncentrují takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky. V těle se mohou vázat, a vytvořit tak ještě nebezpečnější sloučeniny, než jsou ony samy.
Zdroj: ČTK
Komentáře