Zdravé sladkosti bez cukru: Ovesný karobový puding
Ingredience na 1-2 porce:
60 g celozrnné ovesné mouky
40 g sušeného ovesného nápoje
cca 450 ml vody
8g karobu (1 vrchovatá lžička)
20 g sekaných vlašských ořechů
20 g rozinek + trochu na ozdobu
skořice, mletý fenykl
2 kapky citrónového arom. oleje pro vnitřní užití (nemusí být)
1-2 lžičky medu
pár loupaných mandlí na ozdobu
Při oslabené slinivce doporučuji ořechy nastrouhat najemno a mandle raději vyloučit.
Postup:
Nejdříve si připravíme asi 500 ml vlažného ovesného mléka ze 40 g sušeného nápoje a 450 ml vody. Většinou ho připravuji tak, že odvážené množství ovesného nápoje rozpustím (ve vyšší nádobě) asi ve 200 ml horké vody a doplním studenou vodou na požadovaný objem.
V hotovém ovesném mléce ještě před vařením dobře rozmícháme společně i s karobem ovesnou mouku. Před přípravou pudingu nakrájíme rozinky a vlašské ořechy na ochucení pudingu.
Tekutinu s rozmíchanou moukou nalijeme do hrnce a začneme zahřívat. Přidáme čtvrt lžičky skořice a stejné množství mletého fenyklu, vše nejen pro krásnou vůni, ale i na dobré trávení. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty.
Hotový puding ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje, vhodného pro vnitřní užití, mírně osladíme medem, přidáme rozinky a oříšky, dobře rozmícháme a za tepla nalijeme do vodou vypláchnuté misky.
Necháme dobře ztuhnout a vychladit.
Puding můžeme ozdobně obložit loupanými mandlemi a velkými rozinkami.
Jiná variace servírování je polití pudingu ovesnou smetanou s vlákninou, která nám nahradí tučnou šlehačku. Ozdobit můžeme ještě i marmeládou bez cukru nebo i dia.
Zdroj: Alena Mokrá - Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství Computer Press
Komentáře